volg onze blog

Waarom wassen we ons haar?

Toegevoegd op 25 maart 2015

HaarWassenEen vraag die volkomen overbodig lijkt aangezien  iedereen  het antwoord wel weet, namelijk dat we  dat doen omdat ons  haar en onze hoofdhuid vettig  of vuil wordt. Het is alleen soms moeilijk om vast te  stellen wanneer het nu echt vuil is. Een kind dat 4  uur in een zandbak speelde, zal zeker een vuile  haardos hebben of als je een drukke dag in de  keuken naast de friteuse doorbracht dan kan je ook  maar beter je haar wassen. Maar na twee dagen rustig werken aan een bureau zal het best nog meevallen. Misschien was jij wel dagelijks je haar om er zeker van te zijn dat het niet vuil is.


Hoe vlug je haar vettig wordt of oogt, hangt af van een aantal zaken:

 • Je haarstijl (fijn en dun haar zal vlugger vettig en futloos ogen en om een wasbeurt roepen dan dik, borstelig haar)
 • Voeding
 • Algemene hygiëne (wrijf je bijvoorbeeld vaak met ongewassen handen door je haar?)
 • Activiteiten van de dag
 • Erfelijkheid (talgproductie, haarstijl, …)
 • Weersomstandigheden (op winderige of zonnige dagen wordt je haar minder vlug vettig. Een zwoele zomerdag doet net het omgekeerde met je haren)

Je haar te veel wassen is geen oplossing daar we zo de klieren in de hoofdhuid extra vet doen produceren. In de jaren ’50 was het zelfs de normaalste zaak van de wereld om slechts één maal per week naar de kapper te gaan om het haar te wassen en te stylen. Dagelijks je haar wassen is dus een nieuwe trend die samen loopt met dagelijks baden. Uiteraard moet je wel zeker je haar wassen als je hoofdhuid jeukt, je haar vettig en flets oogt of wanneer er geurtjes in je haar kunnen blijven hangen.

Wanneer wassen we dan best ons haar?
Eigenlijk is er geen vaste regel. Ieder zal voor zichzelf moeten uitmaken om de hoeveel tijd de haren best gewassen worden. Fijn en dun haar zal vlugger vettig en futloos ogen en om een wasbeurt roepen dan dik, borstelig haar. Wil je toch nog dagelijks je haar wassen? Kies dan voor een zachte shampoo en was met één wasbeurt. De conditioner gebruik je enkel op de haarpuntjes.

Hoe was je best je haar? Enkele tips!

 • Maak je haar en hoofdhuid voldoende nat met lauw water.
 • Gebruik niet overdreven veel shampoo. Goed voor je haar en portemonnee.
 • Gebruik conditioner naargelang de lente van je haar. Hoe langer je haar, hoe meer conditioner.
 • Spoel je haar voldoende lang. Ga langzaam met je vingers door je haar terwijl je onder de sproeier staat.
 • Droog je haren zacht.
 • Gebruik een kam of borstel die jaar haar niet stuk trekt. Dik haar heeft een grovere borstel nodig.
 • Test ook even of je een beter resultaat bekomt door je haar twee maal in te wrijven met shampoo en een dag langer te wachten met wassen.
FacebookEmail