volg onze blog

 

10 redenen waarom je haarproducten bij de kapper moet kopen

Toegevoegd op 6 mei 2015

shampooing-600x375Haar dat snel vet wordt, futloos haar, een droge hoofdhuid… Allemaal veel voorkomende problemen. Gelukkig is dit écht te voorkomen: door het gebruik van professionele producten. Wij begrijpen dat iedereen zijn of haar eigen uitgavenpatroon heeft, maar wij vinden dat iedereen recht heeft goed geïnformeerd te worden en het juiste advies te krijgen. Dit artikel berust op ervaringen die door consumenten zijn verteld in de kappersstoel en de feiten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. 

Wat verstaan we onder ‘professionele haarproducten’? Dit begint bij de basis: een goede shampoo, conditioner, zo nu en dan een masker en een beschermend serum, maar ook tussen de styling- en finishing producten bestaat een groot verschil in kwaliteit.

 1. Professionele shampoo en conditioner vormen de basis van een goede look. Je komt helaas echt niet weg met een professionele shampoo en een goedkope conditioner. Investeren dus, girls! ;) Als je geen goede basis hebt, zullen ook de producten die je daarna gaat gebruiken om je haar te stylen niet optimaal werken. De professionele producten zullen de gewenste stevigheid, hold, grip en volume dan niet geven. Toch jammer van die haarlak die je er dan inspuit!
 2. Bij de kapper krijg je advies over welke producten het beste bij je haar passen. Er wordt gekeken naar wat jouw haar nodig heeft en geluisterd naar jouw wensen wat betreft eindresultaat dat je wilt bereiken met de styling en finishing. Daarnaast blijven professionele kappers op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van haarverzorging en -styling.
 3. Als je klaar bent bij de kapper voel je je altijd even als een celebrity op de rode loper. Wil jij thuis ditzelfde resultaat bereiken, gebruik dan ook preciesdezelfde producten als die jouw kapper heeft gebruikt. Andere producten hebben een andere samenstelling, dus ook een ander effect. Best logisch toch?!
 4. In professionele producten zitten minder of geen synthetische siliconen. Siliconen zorgen ervoor dat het haar tijdelijk wordt ‘opgevuld’, zodat het maximaal een uur goed aanvoelt en mooi glanst. Echter, synthetische siliconen zijn niet oplosbaar met water, waardoor het laagje siliconen steeds dikker wordt na een wasbeurt. Dit verstikt het haar, omdat siliconen geen zuurstof kunnen doorlaten. Daardoor wordt je hoofdhuid op den duur vet, dus je haar zwaar. Professionele producten hebben siliconen die wél oplosbaar zijn met water én zijn zuurstof doorlatend. Ze zullen dus geen zwaar of vet effect creëren. Siliconen in professionele haarverzorgings- of stylingproducten worden ook wel eens vervangen door verzorgende oliën om glans te creëren.
 5. De pH-waarde van de professionele producten ligt op dezelfde pH-waarde als die van je haar, huid en nagels. Als je je haar reinigt met een professioneel product zal het de pH-waarden van je haar en hoofdhuid niet aantasten, waardoor de vochtbalans in stand wordt gehouden en het kleurbehoud wordt verlengd.
 6. In professionele producten zitten meer soorten ingrediënten die je haar en hoofdhuid allemaal nodig hebben.
 7. Ook zijn de ingrediënten van hogere kwaliteit, vandaar dat je er ook wat extra voor betaalt.
 8. De alcohol in professionele producten is van veel betere kwaliteit en zal je haar minder snel uitdrogen.
 9. Daarnaast zijn professionele producten geconcentreerder. Daarom heb je er veel minder van nodig en gaat dat duurdere flesje of potje langer mee.
 10. Last but not least: professionele producten beschadigen je haar niet. Dit scheelt je ook weer extra verzorgingsproducten en knipbeurten!

Conclusie: De aanschaf van haarproducten bij de professionele kapper is een investering, maar op langere termijn zul je zelfs kosten besparen! Dus het idee dat kappers je altijd van alles ‘willen aansmeren‘ kun je naast je neerleggen. Zij weten immers als geen ander hoe belangrijk goede producten zijn en willen klanten graag tevreden houden. Nog een pluspuntje: de ‘bad hair days’ zullen in frequentie afnemen!

Bron: The Chair Professionals

FacebookEmail

11 redenen waarom je haar uitvalt

Toegevoegd op 25 maart 2015

Heel wat vrouwen maken zich zorgen als ze na het wassen van hun lokken een flinke pluk aantreffen in de douche. Nochtans is dat niet meteen een reden tot paniek, want het verlies van haar maakt deel uit van een normale haarcyclus. Elk haartje op je hoofd maakt een bepaalde cyclus door, een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Wanneer een haarfollikel overgaat overgaat van rust naar groei wordt het oude haar weggeduwd door het nieuwe. Door die cyclus verliezen we elke dag zo’n 50 tot 100 haren, zelfs meer op dagen dat we ons haar wassen. Je hoeft dus niet verbaasd te zijn als je een serieuze pluk haar aantreft in de douche.

Toch zijn er ook een aantal bijkomende redenen die haaruitval stimuleren. Soms wordt de schuldige nooit gevonden, maar meestal wordt haaruitval veroorzaakt door één van de volgende daders:

 1. Haarverzorging: Ben je verslaafd aan het verven van je haar of is de stijltang jouw beste vriend? Dan is het zeker dat je je haar ernstig beschadigt! Zowel haarbehandelingen (zoals het bleken van je haar of het aanbrengen van een permanent) als haarproducten (zoals een stijltang, haardroger of krultang) maken je haar broos. Gelukkig is je haar niet voor altijd beschadigd en kan je er iets aan doen door je slechte gewoonten op te geven!
 2. Strakke kapsels: Vrouwen die kiezen voor een kapsel die druk uitoefent op de hoofdhuid (zoals strakke vlechtjes, extensions of strakke paardenstaarten) denken best twee keer na. Door deze haarstijlen heb je namelijk een grote kans op ‘traction alopecia’, waardoor je kale plekken krijgt. Een gevaarlijke aandoening, zeker omdat de kaalheid onomkeerbaar kan zijn.
 3. Voedseltekorten: Vooral een tekort aan ijzer en eiwitten kan leiden tot haarverlies. Hoewel de exacte samenhang tussen ijzer en de haargroei nog niet bewezen is, werd wel aangetoond dat behandelingen tegen haarverlies effectiever zijn als ook het ijzertekort behandeld wordt. Het rechtstreekse verband tussen de aanmaak van eiwitten en de haarproductie werd wel al wetenschappelijk bewezen.
 4. Gewichtsverlies: Volgens de American Academy of Dermatology krijgen mensen die meer dan 7 kilogram verliezen vaak te maken met haarverlies. Het goede nieuws is dat er bij dit type haarverlies geen behandelig nodig, omdat het lichaam zelf in staat is om de schade te herstellen. Er is meer bezorgdheid over haarverlies dat veroorzaakt wordt door een eetstoornis, zoals anorexia of boulimie. Door deze eetstoornissen nemen we niet genoeg vitaminen, mineralen en eiwitten op, die nodig zijn voor een gezonde werking van ons lichaam. Anorexiapatiënten kunnen extreem veel haar verliezen.
 5. Schildklierproblemen: Haarverlies is een veelvoorkomend symptoom bij een verstoring van de schildklierhormonen. Zowel een tekort als een teveel aan schildklierhormonen kan leiden tot excessief haarverlies. Als het evenwicht terug hersteld wordt, begint het haar meestal wel opnieuw te groeien.
 6. Menopauze: Wetenschappers zijn nog steeds onzeker over het oorzakelijk verband tussen de menopauze en het haarverlies, maar het staat vast dat heel wat vrouwen in hun overgangsperiode te maken krijgen met een zekere haaruitval. Waarchijnlijk is dat toe te schrijven aan een combinatie van verschillende hormonale veranderingen.
 7. Alopecia Areata (pleksgewijze kaalheid): Alopecia Areata is een autoimmuunstoornis, wat wil zeggen dat het lichaam zichzelf aanvalt. De ziekte wordt meestal gekenmerkt door het onstaan van ronde kale plekken op de hoofdhuid of op de rest van het lichaam. Zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen getroffen worden door de ziekte.
 8. Stress: Ook trauma’s en stress kunnen bij iedereen tot haarverlies leiden, al gebeurt het vaker bij vrouwen dan bij mannen. De meest voorkomende emotionele oorzaken zijn levensveranderende gebeurtenissen, zoals een scheiding of een overlijden. Die zorgen ervoor dat het haar overgaat naar de rustfase, terwijl het eigenlijk in de groeifase moet zitten. Meestal begint het haarverlies maar twee tot vier maanden na de treffende gebeurtenis.
 9. Ziekte: Ook ziek zijn kan leiden tot haarverlies, zeker als er hoge koorts optreedt. Ziektes veroorzaken stress in ons lichaam, waardoor de haarcyclus verstoord wordt. Gelukkig zal die zich terug herstellen als je genezen bent.
 10. Medicatie: Bij heel wat medicijnen is haarverlies een mogelijk neveneffect, hoewel iedereen daar anders op reageert. Vooral medicatie die een invloed heeft op de hormonen (zoals de pil), leiden tot haaruitval. Ook antidepressiva, medicijnen die de bloeddruk regelen en behandelingen tegen artritis kunnen haarverlies in de hand werken.
 11. Trichotillomanie: een stoornis in de impulsbeheersing, waarbij de patiënt niet kan weerstaan aan de drang om de eigen haren uit te trekken. Het gaat zelfs zo ver dat men hele plukken haar uittrekt, meestal hoofdhaar of wenkbrauwen. De ziekte is evenwel vrij zeldzaam: in Amerika zou zo’n 4% van de bevolking erdoor getroffen worden.

Tot slot nog dit: als je bezorgd bent over je overmatige haarverlies, raadpleeg je best een dokter. Op die manier kan er zo snel mogelijk een aangepaste behandeling opgestart worden.

FacebookEmail

Waarom wassen we ons haar?

Toegevoegd op 25 maart 2015

HaarWassenEen vraag die volkomen overbodig lijkt aangezien  iedereen  het antwoord wel weet, namelijk dat we  dat doen omdat ons  haar en onze hoofdhuid vettig  of vuil wordt. Het is alleen soms moeilijk om vast te  stellen wanneer het nu echt vuil is. Een kind dat 4  uur in een zandbak speelde, zal zeker een vuile  haardos hebben of als je een drukke dag in de  keuken naast de friteuse doorbracht dan kan je ook  maar beter je haar wassen. Maar na twee dagen rustig werken aan een bureau zal het best nog meevallen. Misschien was jij wel dagelijks je haar om er zeker van te zijn dat het niet vuil is.


Hoe vlug je haar vettig wordt of oogt, hangt af van een aantal zaken:

 • Je haarstijl (fijn en dun haar zal vlugger vettig en futloos ogen en om een wasbeurt roepen dan dik, borstelig haar)
 • Voeding
 • Algemene hygiëne (wrijf je bijvoorbeeld vaak met ongewassen handen door je haar?)
 • Activiteiten van de dag
 • Erfelijkheid (talgproductie, haarstijl, …)
 • Weersomstandigheden (op winderige of zonnige dagen wordt je haar minder vlug vettig. Een zwoele zomerdag doet net het omgekeerde met je haren)

Je haar te veel wassen is geen oplossing daar we zo de klieren in de hoofdhuid extra vet doen produceren. In de jaren ’50 was het zelfs de normaalste zaak van de wereld om slechts één maal per week naar de kapper te gaan om het haar te wassen en te stylen. Dagelijks je haar wassen is dus een nieuwe trend die samen loopt met dagelijks baden. Uiteraard moet je wel zeker je haar wassen als je hoofdhuid jeukt, je haar vettig en flets oogt of wanneer er geurtjes in je haar kunnen blijven hangen.

Wanneer wassen we dan best ons haar?
Eigenlijk is er geen vaste regel. Ieder zal voor zichzelf moeten uitmaken om de hoeveel tijd de haren best gewassen worden. Fijn en dun haar zal vlugger vettig en futloos ogen en om een wasbeurt roepen dan dik, borstelig haar. Wil je toch nog dagelijks je haar wassen? Kies dan voor een zachte shampoo en was met één wasbeurt. De conditioner gebruik je enkel op de haarpuntjes.

Hoe was je best je haar? Enkele tips!

 • Maak je haar en hoofdhuid voldoende nat met lauw water.
 • Gebruik niet overdreven veel shampoo. Goed voor je haar en portemonnee.
 • Gebruik conditioner naargelang de lente van je haar. Hoe langer je haar, hoe meer conditioner.
 • Spoel je haar voldoende lang. Ga langzaam met je vingers door je haar terwijl je onder de sproeier staat.
 • Droog je haren zacht.
 • Gebruik een kam of borstel die jaar haar niet stuk trekt. Dik haar heeft een grovere borstel nodig.
 • Test ook even of je een beter resultaat bekomt door je haar twee maal in te wrijven met shampoo en een dag langer te wachten met wassen.
FacebookEmail